lauantai 23. elokuuta 2014

Kivaa Paracordista: koiran puolikuristava kaulapanta cobra knot

Taas vaihteeksi käsitöitä paracordista. Talutushihnan lisäksi tämä oli toinen projekti mihin tilailin tarvikkeita. Tästä kyseisestä pannasta tuli vielä vähän liian iso Lillylle kun jälleen kerran mitoitin nauhatarpeen väärin, tällä kertaa tosin nauhaa oli "liikaa". 45 cm pituiseen pantaosaan menee käsialasta riippuen n. 11-12 m nauhaa, jos pannan solmii kaksinkertaisena kuten yllä. Myös vain yhden punontarivin pituisen pannan tekeminen onnistuu, etenkin pienemmille koirille tälläinen kaksinkertainen punonta voi näyttää liian paksulta.  Hyvä sääntö nauhan tarvetta pohtiessa on se että tälläiseen kaksinkertaiseen punontaan menee noin 1m nauhaa 4-5 cm kohti. 

Tarvittavia välineitä 45 cm kaksinkertaisen cobra knot kaulapannan tekoon.

-12 metriä paracord nauhaa
-n.3cm leveän d lenkillisen ketjun tai pistolukon
-sakset 
-sytkärin

Aloita leikkaamalla kaksi tasaista 6 m pätkää nauhasta. Pujota nauhat lenkin tai pistolukon läpi niiden keskikohdasta ja pujota molemmat päät syntyneen lenkin läpi kuten alla. Mittaa koiran kaulan ympärysmitta ja vedä sitten nauhojen toiset päät toisen d-lenkin tai pistolukon puolikkaan läpi niin että lukkojen tai lenkkien väliin jää koiran kaulanympäryksen mittainen pätkä kaksi riviä nauhaa.

Sitten sinulla tulisi olla 8 nauhaa, molemmissa rivissä kaksi keskimmäistä ja yhdet uloimmaiset. Aloita sitten punonta kääntämällä oikean rivin puoleinen uloin nauha lenkille alla olevalla tavalla.
Ota sitten oikean nelosparin vasemmanpuolimmaisin nauha ja pujota se ensin lenkin tehneen nauhan pään ali ja sitten lenkin läpi. Vedä lenkin läpi viety naru kokonaan lenkin lävitse. (Huomaa että alla olevassa kuvassa ovat keskimmäiset nauhat ristissä, mikä kuuluu seuraavaan vaiheeseen, eli läpi menevä nauha on otettu väärältä puolelta)
Lopputulos pitäisi olla tämänkaltainen solmu. Kiristä solmu hyvin, mutta ei kannata kiskoa liian kireälle.
Sitten vain toistetaan ylläolevaa solmua vuoroin vasemmalle ja  ja vuoroin oikealle puolelle kumpaakin nauharin reunaan. Saat rivit pysymään yhdessä siten että rivien ulkoreunan puolelle solmua tehdessä vie keskimmäiset nauhat ristiin läpi niin että teet vasemman rivin narulla oikeaan riviin solmun ja jne. (Kuten ylemmässä kuvassa)
Kun pääset pannan loppuun aloita päättely vetämällä molemmat nauhaparit ulkoreunaan jäävän sivulenkin läpi alla olevalla tavalla.
Päättele panta pujottamalla jäävien nauhojen päät jo punotun pannan sekaan. Sitten leikkaa päät lyhyeksi ja sulata niitä hieman sytkärillä. Lämpimät päät voi painaa hieman lyttyyn tai punottuun nauhaan kiinni, niin ne eivät varmasti lähde purkautumaan.
Ylijäävät langanpätkät voi sulattaa takaisin yhteen ja vaikka punoa niistä pantaan sopivan rannekorun :)

Toivottavasti ohjeista saa hieman selkoa, lisää punontaohjeita löytää vaikka googlettamalla paracord dog collar :)

Hyvää alkavaa syksyä kaikille!

6 kommenttia:

  1. Mistä tilasit tuota narua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Antassu:n nettikaupasta. Tätä saa toki myös muualta. Nyt mulla on itseasiassa tulossa kokeilu bilteman polypropeeni köydestä. Ei ole ihan sama kuin paracord sillä vetolujuus siinä on "vain" 120kg, mutta käteen tuntuu muuten ihan samalta kun paracord. Ja tosiaan hintaero on huima kun bilteman köysi maksaa 3euroa 30 metriä..no katsotaan mitä siitä tulee :)

      Poista
    2. Pystyykö tommosen tehdä samalla tekniikalla leveänä, n 8cm?

      Poista
    3. Joo rivejähän voi punoa tällä tyylillä useampia vierekkäin.Kolme riviä punotaan niin että keskimmäisen rivin nauhoista punotaan toinen kokoajan oikealle ja toinen vasemmalle. Paksuun punokseen kyllä löytyy erilaisia tyylejä ja ohjeita aika palaikamyös ihan googlettamalla.

      Poista
  2. Moi! Aivan ihana panta,ja kerrankin tarpeeksi leveä isommalle koiralle! Innostuin kokeilemaan, mutta jostain syystä en saa alkua edes onnistumaan :/ aloittelijalle siis taisi olla vähän liian iso pala purtavaksi. En kuitenkaan haluaisi luovuttaa kun tämä on niin kiva ohje, joten olisiko mahdollista saada tuosta toisen renkaan pujotuksesta sekä ihan punomisen aloituksesta vielä kuvaa tai tarkempia ohjeita? Olisin ikuisesti kiitollinen :)

    VastaaPoista
  3. Hei! Ihana panta näyttää tällä ohjeella tulevan! Heti aloittelijana innostuin kokeilemaan, mutta jostain syystä en pääse edes alkuun! Oma tekeleeni näyttää ihan erilaiselta. En haluaisi luovuttaa, kun kerrankin löytyi tarpeeksi leveä panta,joten saisiko tähän mahdollisesti tarkempia ohjeita aloituksesta, tai siitä miten toinen kettingin lenkki pujotetaan ja miten ihan alku menee? Olisin kiitollinen :)

    VastaaPoista